Elk_mens_telt_Ereveld_Loenen

Ereveld Loenen is een nationale begraafplaats voor Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het heeft een 'gemengde bevolking van zeer jong tot heel oud, mannen en vrouwen, burgers en militairen: een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Ze zijn omgekomen door oorlogshandelingen sinds 9 mei 1940, in Nederland, in voormalig Nederlands-lndië, in de Nederlandse Antillen en Suriname, in concentratiekampen, bij executies, als dwangarbeider of tijdens vredesmissies.

Bij oorlogen gaat het over landen, over grootschalige operaties en over stromen vluchtelingen, maar voor individuele mensen is oorlog vaakeen reeks kleine, rampzalige toevalligheden. Dat wordt duidelijk, als je de verhalen leest over de slachtoffers die op Loenen zijn begraven. Dit boek is opgezet als een kleine rondgang over het ereveld. Steeds staan we even stil bij een graf of bij een naam in een van de Gedenkboeken in de kapel. We beschrijven de beslissingen, daden en omstandigheden die tot het slachtofferschap hebben geleid.

Omdat de begraafplaats een bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische waarde heeft, met zijn slingerend padenstelsel en bijzondere gebouwen, staat ereveld Loenen op de lijst van gemeentelijke monumenten van Apeldoorn. Daarom besteden we ook aandacht aan het ontstaan van het ereveld.

Elk mens telt vertelt de verhalen in woord en beeld. Sommige foto's zijn speciaal gemaakt voor deze uitgave, andere kwamen na tientallen jaren uit schoenendozen op zolder, vergeeld, soms gescheurd. Toch hebben we ze afgedrukt, ze geven een tijdsbeeld en maken het verhaal compleet.


Titel:

Elk mens telt

Auteur:

Jan Heerze

Druk/editie:

1

ISBN 13:

9789079602

Uitgever:

Oorlogsgravenstichting

Prijs

€ 6,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 Het boek kan alleen via het kantoor van de OSG in Den Haag besteld worden en kost dan € 6,50 (inclusief verzendkosten). U kunt dit bedrag overmaken op bankrekening 24.62.44.097 ten name van de Oorlogsgravenstichting in Den Haag, onder vermelding van ’Elk mens telt’, uw naam en adres. U ontvangt het boek dan na ontvangst van de betaling.

Terug naar Boekenlijst