Boek Rusthof
Een kijkje achter de schermen van Rusthof


Vele duizenden mensen uit Amersfoort en verre omstreken hebben hun laatste rustplaats gevonden op Rusthof. Ook liggen er honderden geallieerde soldaten en Russische militairen die voor onze vrijheid gesneuveld zijn. Het is een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland, vindt ook funerair deskundige Leon Bok.
Geen dag is er hetzelfde. Elke begrafenis en elke crematie is anders. Kisten worden gedragen door familieleden of door jonge studenten, arriveren op de begraafplaats per koets of met de bakfiets, in alle eenzaamheid of in gezelschap van honderden rouwenden.
Er verblijven op Rusthof zestig verschillende vogelsoorten. Er staan duizenden grafstenen van vader en zoon Bus. Een man in een rolstoel bezoekt twee maal per dag het graf van zijn moeder. Dakloze Rini kreeg er een heldenafscheid. Valkenier Hans Klijn jaagt met havik Gomez al tien jaar op konijnen.

Boek Rusthof Aykul
De begrafenis van Ismail Aykul, de eerste volksvertegenwoordiger op lokaal niveau van Turkse afkomst.

Rusthof is een plek voor de doden, maar ook voor de levenden. Een gezin eet er altijd taart op de jaardagen van de overleden kinderen. Journalist Remco Reiding geeft anonieme grafstenen van de Russische soldaten een gezicht. Op Kerstavond brengen vele honderden nabestaanden er in het donker een kerstgroet. De paden, met een totale lengte van achttien kilometer, zijn niet alleen geplaveid met rouw en verdriet, maar ook met dierbare herinneringen van de achterblijvers.

Dat Rusthof zo veel méér is dan alleen een plek van zerken en urnen, hebben Robin Bruinsma en Gerda Kalmann ervaren, die anderhalf jaar voor en achter de schermen mochten kijken.
Robin Bruinsma is journalist en was jarenlang werkzaam voor AD Amersfoortse Courant. Fotograaf Gerda Kalmann maakte eerder boeken over succesvolle Soesterkwartierders en Spakenburgers. De mooie verhalen en sfeervolle foto´s vormen een prachtig geheel, mede door de subtiele vormgeving van Raymond van den Hoek.

 

Titel

Een kijkje achter de schermen van begraafplaats Rusthof

Auteurs

Robin Bruinsma en Gerda Kalmann

Uitgever

Brayn Books

ISBN 13

9789082126617

Prijs

€ 17,50

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar Boekenlijst